Kako da se zaposlite u Srbiji

Bez autora
Jun 26 2014

U ovoj godini očekuje se da će u Srbiji biti stvoreno oko 70.000, a ugašeno 74.000 radnih mesta, pokazala je Anketa poslodavaca 2014, to praktično znači da će doći do blage negativne stope kreiranja poslova od -0,4 odsto. Zanimanja koja imaju najveće očekivane stope zapošljavanja u 2014. godini su šivači tekstila, trgovci u maloprodaji, kuriri, dostavljači, bagažisti, inženjeri elektrotehnike, kao i zavarivači i rezači plamenom, dok bi u 2015. godini to mogli da budu trgovci u maloprodaji, šivači tekstila, jednostavna zanimanja, radnici za obezbeđenje imovine, trgovačka i srodna zanimanja. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Nadbantić rekao je da anketa ima za cilj da sažme i predstavi sve potrebe poslodavaca i da bi mogla da bude od velike koristi u izradi lokalnih akcionih planova, kao i za razvoj budućih projekata. Zoran Matović iz NSZ rekao je da anketom nisu bili obuhvaćeni državni organi poput zdravstva, prosvete, uslužnih delatnosti, a da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 7.300 kompanija, a da je anketiranju pristupilo 5.687 njih, odnosno 77,8 odsto.

Kako da se zaposlite u SrbijiZanimanja koja imaju najveće očekivane stope zapošljavanja u 2014. su šivači, trgovci u maloprodaji, kuriri, dostavljači, bagažisti, inženjeri elektrotehnike...

U ovoj godini očekuje se da će u Srbiji biti stvoreno oko 70.000, a ugašeno 74.000 radnih mesta, pokazala je Anketa poslodavaca 2014, to praktično znači da će doći do blage negativne stope kreiranja poslova od -0,4 odsto.

Zanimanja koja imaju najveće očekivane stope zapošljavanja u 2014. godini su šivači tekstila, trgovci u maloprodaji, kuriri, dostavljači, bagažisti, inženjeri elektrotehnike, kao i zavarivači i rezači plamenom, dok bi u 2015. godini to mogli da budu trgovci u maloprodaji, šivači tekstila, jednostavna zanimanja, radnici za obezbeđenje imovine, trgovačka i srodna zanimanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Nadbantić rekao je da anketa ima za cilj da sažme i predstavi sve potrebe poslodavaca i da bi mogla da bude od velike koristi u izradi lokalnih akcionih planova, kao i za razvoj budućih projekata.

Zoran Matović iz NSZ rekao je da anketom nisu bili obuhvaćeni državni organi poput zdravstva, prosvete, uslužnih delatnosti, a da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 7.300 kompanija, a da je anketiranju pristupilo 5.687 njih, odnosno 77,8 odsto.

To preciznije znači da stopa kreiranja poslova iznosi 7,7 odsto, a gašenja 8,1 odsto, što daje blago negativnu neto stopu kreiranja poslova od - 0,4 odsto u ovoj godini.

Prognozirana stopa za 2015. godinu kada je u pitanju kreiranje poslova je pozitivna i očekuje da će iznositi 2,6 odsto. Rast zapošljavanja u ovoj godini očekuje se u sektoru trgovine 4,7 odsto, transporta 0,9 odsto, i drugih uslužnih delatnosti 0,3 odsto. Pad je predviđen u poljoprivredi, rudarstvu, proizvođačkim delatnostima, građevini i finansijskim uslugama. Rast zaposlenosti u 2015. godini predviđa se u svim makrosektorima osim u rudarstvu gde je procenjena stopa rasta - 0,1 odsto.

Rast zapošljavanja u ovoj godini očekuje se u regionu Beograda 0,7 odsto i Vojvodine jedan odsto. Skoro neutralna stopa rasta od 0,1 očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 1,5 odsto. U 2015. godini očekuje se natprosečna stopa rasta u regionu Vojvodine i to oko 3,3 odsto.

Kada je reč o kreiranju i gašenjnu poslova po veličini preduzeća pozitivnu neto stopu kreiranja očekuju mala preduzeća 5,4 odsto i srednja preduzeća jedan odsto. Negativna neto stopa kreiranja poslova očekuje se samo kod velikih preduzeća i to u iznosu - 3,4 odsto.

Kada je reč o narednoj godini, očekuje se da će bruto stopa kreiranja poslova iznositi 5,3 odsto, dok bi bruto stopa gašsenja poslova iznosila 2,7 odsto, što bi dovelo do pozitivne neto stope kreiranja poslova od 2,6 odsto.

U 2014. godini očekuje se velika potražnja za zanimanjima poput šivača tekstila, ove godine očekuje se da će biti kreirano 3.597 radnih mesta, a ugašeno 822 u toj oblasti. Naredne godine očekuje se da će biti kreirano 2.132 radna mesta šivača tekstila, a ugašeno 680 njih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik